nja.

Askultation idag, vilket innebär att jag gått med en klasskamrat på hand- och plastik, samt brännskadeintensiven där han gör sin praktik. Kul att få se lite nytt, men mindre kul att se brännskade-patienternas omfattande skador. Är det något jag aldrig, aldrig någonsin vill råka ut för är det en brännskada. s-m-ä-r-t-a.
Det blev i alla fall en bra uppvärmning inför imorgon, då jag för första gången i mitt liv ska vara med på öppen kirurgi. Det är By-pass-operation (CABG) som står på schemat. Hoppas att jag inte svimmar, och att jag i såna fall ramlar bakåt om det händer. I och för sig har jag aldrig svimmat i hela mitt liv, och då har jag ändå dissikerat en död människa och sett hur man plockar bort svårt brännskadad/död hud från en människa.
'
Trött, seg, och lat som jag var idag blev det inget gym. Istället blev det ballerina kladdkaka och mjölk (inte jättebra emma), och försök till plugg. Hamnar ändå mer vid datorn än i böckerna. Jag får panik när jag tänker på hur mycket det är vi gjorde i skolan innan praktiken som jag inte kommer ihåg nu, och hur mycket vi har framför oss när vi kommer tillbaka: basgrupper, seminarier, uppgifter, rapport, och tentaplugg. Hur ska man hinna tentaplugga när man har massa annat? Plus att det bara är en och en halv vecka mellan praktiska och skriftliga tenten. Inte okej.
'
Har man råd att betala en hyra på 3 400 i månaden som student när man lever ganska knapert med en hyra på 2 700 i månaden?
'

kompis det går bra nu.

En sjuksköterska på avdelningen verkar tycka illa om mig (hon är jätteotrevlig och jag förstår inte vad jag gjort).
Mitt hänglås ville inte låsas upp, så det fick jag knipsa av med en stor fet tång. Jag såg jättefarlig ut.
Jag välte ut en öppen förpackning vispgrädde i kylen - fick spontant städa kylen. Suck.
Men jag är inte bitter! Har just slängt i mig ett gott mellanmål bestående av kiwi och banan i vaniljkesella, knäckebröd med makrill, och nötter.
Sedan blir det body combat, första gången på medley. Vi får se om det slår world class'.
Först en tupplur, tack. Glömma allt om plugg och sötsug.
'
OCH JAG SAKNAR DIG COOKIE!
'
Och vi ses på söndag!!!
'


money.

Jag gillar min lägenhet, men jag skulle kunna piffa upp den så himla mycket mer. Mina köksredskap + porslin skulle jag verkligen vilja byta ut mot något i min egen smak. Mina coca cola-glas och blodgivar-tallrikar är något jag tacksamt tagit emot från familjen, men någon gång måste jag lägga lite pengar på det också. Så det ser lite roligare ut och blir lite mer i min smak! Kanske blir nästa shoppingrundas huvudmål inredning och kök?
Dock har jag fortfarande enorma shoppingbegär som inte riktigt tillfredställdes förra helgen. Jag vill ha våriga, fina överdelar, nya skor, vårjacka, jeeeeaans(!), nya träningskläder, en parfym, ja nästan allt.
Men som student kan man verkligen inte köpa sig allt.
Om knappt två år, när jag är färdig sjukgymnast och förhoppningsvis fått jobb, då jäklar!

kortis.

Trött, tröttare, jag.
Den här dagen försvann hur snabbt som helst. Praktik, powernap, löptur, långdusch, plugg, och matlagning. Inte blev det något städat idag heller, orken och tiden är inte på min sida.
Jag har i alla fall lyckats med en dag utan socker - yes! Imorgon kör jag på dag nr 2 utan. Det är lite lättare när man tar det en dag i taget, och verkligen bara lyssnar på vad kroppen vill ha och inte.
Något mer orkar jag inte skriva idag.

sunny sunday.

Söndag, och jag vaknade upp halv elva (halv tio) helt utvilad. Tack, äntligen! Efter att ha smaskat på resterna av gårdagens enorma godispåse (3.90kr/hg på Netto), hugger jag nu in på en frukost bestående av ägg och tonfisk på knäckemacka och en ruggigt god grapefrukt.
Sedan blir det plugg, gym, handla, laga mat, äta mat, plugga, städa, och kvällsslappa och ladda inför ny måndag. Klippa naglar också, viktigt.
'
Shoppingen igår blev inte superlyckad, men jag kom ändå inte hem tomhänt. Känns som att det alltid är så att när man sparat ihop pengar och inte shoppat på hundra år, och vill shoppa loss, så hittar man nästan ingeneting. Man hittar lite man gillar, det man gillar är för dyrt, sitter inte bra, eller finns inte i rätt storlek.
Trevligt var det i alla fall, med bra sällskap i form av Lina och Anna. En korv med bröd och b&j-glass från karamello satt inte heller fel.
Kvällen blev inte heller helt som tänkt, men ändå lyckad! Systemet hade hunnit stänga när jag kom på att jag borde köpt vin till kvällen. Det blev inte bion som jag bokat. Men jag lagade god mat och efterrätt, och den stora godispåsen kom till användning då det blev family guy och national treasure på tv istället.
Earth hour blev en mysig historia, och vi bestämde oss för att vandra lite i stan för att se om många valt att släcka ned. Det var inte många. Men promenaden var mys ändå!
'
Nu är det dags att sätta igång med allt som ska hinnas med idag!
'
I'll find a way to get there.

tröttis.

Ovanligt dramatisk dag på praktiken. Men det gick det också, och med lite beröm känns det som att man kan ta helg med gott samvete.
Riktig helg blir det ju ändå inte för att jag behöver plugga. Fan så trött jag är på att plugga, och att man inte kommer ifrån det ens på praktiken.
Kvällen har spenderats med ett glatt gäng tjejer från Finspång. Pizza (nja) och god chokladmousse med kiwi och krossade smarties till efterrätt - Elina är duktig hon!
'
Imorgon är det tänkt att jag och Lina ska shoppa. Jag vill inte bli besviken denna gång, nu jäklar vill jag gå loss som en shopaholic (nästan).
Och på kvällen ska jag hitta på något med Kripa, som han inte vet om. Problemet är att jag inte heller vet än så länge. Snacka om sista minuten.
'
Nu är jag så trött att jag stupar i säng. Natti!
'

svbk.

Jag vaknade på fel sida idag, det kände jag nästan direkt. Har hållt humöret uppe på praktiken, men hemma kommer allt igen.
Trött, trött, trött.
Ledsen.
Arg.
Besviken.
Obeslutsam.
Velig.
Uppgiven.
Beslutsångest.
'
Rädsla, ganska irrationell. Irrationellt tänkande och beteende. Man har alltid ett val, men ibland väljer man inte. Man väljer inte rätt. Man väljer fel genom att inte välja alls, man styrs. Det är inte logiskt.
'
Hoppas att en promenad med Elina piggar upp. Eller Kripa, som jag ska till sen. Måste plugga också, som jag verkligen inte har lust eller ork med egentligen. Men kan inte skjuta på det hur mycket som helst nu. Ingen träning heller.
'

jag gör det fastän jag inte vill.

Onsdag och ännu ett spinningpass utfört. Svett och mjölksyra, samt ett antal onda tankar om den alltför peppande ledaren.
Sedan våffelbjudning - gott. Följt av Billy's, i brist på mat och öppet ICA. Följt av nya BJ-smaken (som visade sig vara en besvikelse, men halva burken förtärdes ändå).
Och jag erkänner - jag har ätit några chokladbitar idag också.
Ju duktigare jag tränar desto mer slarvar jag med vad jag äter.
jag. suger.
Visst är det sjukt när man gör saker fast man egentligen inte vill?
Min kära BJ-vän (låångt bort i Asien) förstår mig.
'

sol och kärlek.

Solen skiner och värmer så pass att man inte kan annat än le.
Jag kan inte annat än le när min handledare idag sa: "du kommer bli en jättebra sjukgymnast".
Jag ler ännu bredare av det faktum att det idag gått 10 månader sen dagen jag och Kripa erkände för oss själva att vi är ett par.
Vi ses så gott som varje dag, vi sover hos varandra så gott som varje dag, och vi tröttnar inte på varandra. Vi tjafsar aldrig, och vi skrattar ihop varje dag. Vi uppskattar varandra och det visar vi varje dag. Den här killen gör mig lyckligare än någon annan människa har gjort mig.
'
Första kvällen vi träffades, på ärtor&punsch under min nollning i januari förra året. Kripa var den perfekte bordsherren.

gott och blandat.

Klockan är över nio, det värsta magknipet har lagt sig, men släppt helt har det ändå inte gjort. Blev alltså ingen löpning, surt.
Vad har jag gjort? Sovit mellan 11 och 14, käkat lunch, fått ont i magen, pluggat, läst, städat, sett på tv, gjort fattiga riddare, ätit toblerone, sett på film, gått till tvättstugan och duschat. Jag har sparat storkoket till sist, nu när tröttheten börjar slå till - mindre bra.
Bäst att rappa på lite, så att jag kan krypa ner i sängen och mysa lite med kripus. Nej just det, det kan jag inte. Jag har ju tvättstuga fram till 22..... Zzzzzzzzz
Imorgon blir det i alla fall praktik! Sägs också att det blir riktigt varmt och skönt vårväder imorgon - perfekt för en löptur med Elina.
And I'm gonna find my way.
'

aj.

Jag är inte ett fan av måndagmornar: man är så groteskt trött efter helgen.
Just denna måndagmorgon var extra jobbig, för jag vaknade upp med världens magknip. Tog mig till praktiken i alla fall och gjorde ett försök. Min väldigt sympatiske handledare såg mitt lidande och tycke att jag skulle gå hem och göra lite andra uppgifter.
Så nu ligger jag i sängen och förbannar min dumma mage. Jag var ovanligt pepp på praktik idag..
Förhoppningsvis blir det bättre till eftermiddagen då jag har en löptur inplanerad med Elina.

goldfever!

En toppenhelg börjar lida mot sitt slut.
I fredags tog jag och kripa pendeln till Norrköping, och spenderade kvällen med pappa och mina syskon. Efter tre veckor i Gambia var ju pappa inte direkt den blekaste. Neger(!)
På lördagen blev det en sväng på stan med mamma som hjälpte till att hitta en 70-tals outfit för kvällens kravall goldfever, och en kort sväng förbi syster och christoffer.
Sedan blev det hem, lite bakning, lite besök, och sen iväg på förfest och kravall. En riktigt rolig kväll!!
Idag har vi slöat och svullat, och jag har varit ute på vårpromenad i det underbara vädret med Elina.
Nu väntar lite plugg, lite städ och matlagning. Och mer slapp.
Sen börjar en ny vecka på praktiken.
Mungiporna uppåt :)
'
'
'

fascinerad.

Jag blir bara mer och mer imponerad över sjukvården, inte minst efter det jag har fått se idag. Jag har fått se både angiografi (kranskärlsröntgen) och PCI (ballongvidgning). Vid bägge ingreppen går man in med en ledare (lång ståltrådsliknande grej) antingen genom arteria radialis i handleden eller a. femoralis i ljumsken. Genom röntgenfilm kan man se den här ledaren, men inga kärl alls - läkarna bara skjuter in den här ledaren som så småningom hamnar i hjärtats små kranskärl. Dom är så sjukt skickliga. Väl framme i hjärtat sprutar man in kontrast, och först då blir kranskärlen synliga på röntgenfilmen/bilderna. Läkarna letar förträngningar och tar sedan beslut om ifall det blir PCI eller inte. Blir det PCI för man in en ballong, som man med anpassat tryck blåser upp, och ett stent som vidgar och håller kärlet så i fortsättningen.
Wow säger jag bara.
'
Att skriva rapport är inte lika wow. Att börja på diskussionsdelen är det jobbigaste i rapportprocessen (eller artikelsökningen). Man skriver, suddar, skriver, suddar, eller bara stirrar på skärmen. Efter hundra år lossnar det.
När jag varit duktig nog ska jag ge mig ut på en springtur, och när jag kommer tillbaka tänker jag baka en ruskigt god kladdkaka.
'

jag äl klött.

Låg typ och sov vid halv tio - helt död. Farligt, för det kan bli en tuff match att somna sen.
Imorgon ska jag upp extra tidigt, för jag ska nämligen få vara med på PCI-operationer och angiografi-undersökningar. Coolt faktiskt.
Idag har jag för övrigt varit väldigt virrig, och slarvig. Med småsaker. I min lilla lek som sjukgymnast har jag varit grym.
Efter praktiken blev det spinning med Kripa. Fy-fan-vad-jobbigt-och-vad-jag-mår-fysiskt-och-psykiskt-dåligt-av-spinning! Precis som vissa verkligen hatar att springa hatar jag att cykla. Jag hatar mjölksyran, att svetten sprutar och aldrig slutar, den obekväma sadeln, och att man inte kommer någon vart. Mest hatar jag det nog för att jag är ovan vid det och inte känner mig bra på det. Sån är jag, jag vill vara bra på mycket.
Och jag grubblar fortfarande på om jag vill spela fotboll eller inte - och var det i såna fall skulle vara.
Tror jag ska mysa ner mig i sängen nu.

uppvaknande.

En lugn dag på praktiken, men med intensiva nya upplevelser. Efter en sväng på intensivvårdsavdelningen fick jag på riktigt se hur otäck verkligheten är. Att träffa sjuka människor ger en lite perspektiv på livet - fy fan vad jag har det bra.
Nu är jag klart mer sporrad att komma tillrätta med min ynkliga skit som spökar. Jag har alla förusättningar i världen att påverka mitt liv i den riktning jag vill. Jag kan vara min egen lyckas smed om jag bara väljer det.
'
Frågan är bara vad jag vill.
'

uppneruppner.

Det blev en extra lång dag på praktiken idag, men inte mig emot. Jag trivs. Idag kändes det dessutom som att jag tog ytterligare ett stort kliv framåt på min väg mot sjukgymnastyrket. Jag börjar ta åt mig av berömmet jag får, och jag inser att jag faktiskt har goda förutsättningar att bli en bra sjukgymnast. Bekräftelse smakar alltid bra.
'
Efter praktiken blev det en sväng till gymmet. Segt och tråkigt. Dumma tankar kom över mig igen och mitt humör sjönk flera grader. Tack vare lite mat, nötter, och bästa K har jag kunnat rycka upp mig lite i alla fall. Trots att jag har suttit och pluggat nu sent på kvällen känns det okej (kanske för att jag just druckit varm choklad). Men nu är jag trött, och kvällen har försvunnit allt för snabbt.
'
Imorgon väntar nya utmaningar.
'

upp och hoppa!

Väckarklockfan ringde 8.30 denna söndag, då en powerwalk med anna hofis är planerad, samt egen efterföljande löptur.
Har just fått i mig fil och rågfras och kokt ägg på knäckebröd. Tyvärr ser det bara grått och mulet ut utanför mitt fönster, inte alls sånt där inspirerande soligt väder som igår. Men det går väl ändå!
Efter min hurtiga morgon blir det fullt upp och inte mycket till slöande denna söndag: tvätta, städa, skriva rapport, förbereda pre-op., hämta kravallbiljetter, och göra matlådor.
'

bra start.

Har fått en bra start på min nu-kommer-jag-igen-plan.
Löpning i det underbart fina vädret - inte de lättaste benen, men det gick ändå!
Jag har dessutom pluggat. Visserligen bara 40 minuter, men det är alltid nåt!
Blev en sväng på stan - dock inga nya inköp, vilket var en besvikelse.
Jag har haft en trevlig kväll hos Josse ihop med Micke och Kripa.
Nu har jag precis bakat hallongrottor, lagom kring midnatt. Mysigt att baka och ger må bra-känslor, dock har jag redan ätit  massa godis idag vilket ändå gör att bakningen drar ner min "bra start" lite grann.
Hoppas på lite benmassage från the man så har jag haft en toppenlördag!

nytändning

Innedag i skolan innebar ledigt från praktiken. Synd när man trivs så bra och är så trött på skola. Att det dessutom var en lång och inte särskilt givande dag gjorde det inte roligare.
Men innedag i skolan innebär också att man träffar sina klasskompisar igen - och jag har nog saknat dom mer än vad jag själv har förstått. Att träffas, prata, och skratta ihop gav massor med positiv energi. En fika på stan med dom bästa gjorde det inte sämre.
'
Har haft min syster på besök ikväll, vilket har gjort min fredag ännu bättre. Jag saknar att inte kunna träffa henne så ofta som jag vill, så den här kvällen behövde jag verkligen. Kripa lagade jättegod mat till oss som han ska ha beröm för.
'
Lördag imorgon och jag ska göra en ny kraftinsats till nya tag. Jag vill upp ur den här tråkiga dippen och må bra. Ansvaret ligger helt och hållet hos mig. Nu vill jag inget annat än att komma igen!
'

ta mig tillbaka och ge mig ny energi.

Motivationen, lusten, orken, glädjen börjar komma allt närmare noll. Varför vet jag inte.
Träning och skolarbete ger mig ångest, och jag börjar skita i bägge sakerna. Inte alls likt mig. Ser inte fram emot mycket, känner mest bara frustration för att jag inte vet vad jag vill.
Äter bara en massa skit och tittar på one tree hill. Börjar förvandlas till en tjock och pluffsig soffpotatis.
Det är svårt att hitta motivationen när motivationen ska komma ifrån en själv.
Saknar den där tiden på gymnasiet. Det var vi fyra, och fotbollen, mot världen.
Framför allt saknar jag min drivkraft och passion för det jag gjorde och trodde på.
'

att acceptera är svårt.

Springer och jagar, men utan ett riktigt mål. Ändå kan jag inte stanna.
Stannar jag upp kommer det ifatt mig. Jag kan inte acceptera det. Jag försöker ibland, men jag kan inte.
Det enda man måste acceptera i livet kan jag inte acceptera. Och därför suger jag på avslut och avsked, därför suger jag på att stanna upp och släppa in tankarna jag alltid gömmer mig för.
Kanske därför blir jag aldrig nöjd och alltid tvivlar.
Kanske därför vill jag alltid ha allt, och saker jag inte kan få.
Kanske därför har jag ingen riktig ro i livet, mer än stundtals. Den ro jag har får jag genom att stänga ute, inte genom att acceptera.
Någon dag måste jag acceptera.
'
Är inte riktigt på topp just nu, för det börjar komma ifatt mig igen, och jag har ingen ro.
Jag gör mitt bästa för att hålla humöret uppe och tro på att det blir bra, och det gör jag tack vare min underbara K.
Min ängel, mitt hjärta, min kärlek
Du hjälper mig att hitta rätt
'

vårkänslor.

Det blev en timmes hård, men skön löptur i det otroligt fina vädret. Det var så att jag kunde känna lukten av våren som börjar smyga sig fram. Löpturen bjöd mig också på årets första vurpa på en hal och väldigt blöt isfläck - mindre nice.
Fick också för mig idag att jag skulle göra rent ugnen. Har kämpat jättelänge med att få bort allt lödder (ugnsrent), men det är hopplöst. Varför fick jag ens för mig att det är så viktigt med en ren ugn?
Nu ska jag slappa lite, sen ska jag fortsätta öva på mitt egna sittgympa-program som jag ska börja leda på praktiken från och med imorgon. Ska också börja förbereda lite preop-info (inför operation-infö) som också ska börja hålla i.
Är för övrigt fruktansvärt sugen på våfflor.
'
februari -08

känslor.

Jag minns tiden när jag var långtidsskadad när jag var 16-17 år, då fotboll betydde allt.
Jag kunde läsa ett matchreferat i tidningen och totalt bryta ihop för att det gjorde så ont i hjärtat, för att jag inte kunde vara med. Jag var utanför, tjejen som bara sprang med bredvid och hade ont i ljumsken och själen.
Nu är jag inte skadad, men jag spelar inte. Jag bryter inte ihop när jag läser om fotboll, tittar på fotboll, eller hör om fotboll. Men det gör nästan lika ont som på den tiden när jag var 16-17.
Jag tror att det bara är en sorgeprocess som går över. Jag hoppas i alla fall det.
Jag vill hitta något annat som kan ge mig så mycket mening och glädje som fotbollen. För fotboll går inte just nu. Det gör bara inte det, även om jag så gärna vill. Det går inte när man både vill och inte vill.
Det är svårt, och något annat hade jag inte heller förväntat mig.


a good day.

Idag är hittills en bra dag.
Började extra tidigt på praktiken (6.45) och fick komma hem extra tidigt. Det har varit en jättebra och rolig dag, och jag känner att jag växer in mer och mer i sjukgymnastkläderna för varje dag.
Nu väntar en löptur, sedan hem till Norrköping för att fira min lillebror som fyller 18 år idag.
'
lillskiten har gått och blivit vuxen, det är inte klokt!

att bryta ihop och komma igen.

När orken inte finns att springa ifrån något får man helt enkelt inse att man får stanna upp.
När man stannat upp och allt kommer ifatt en känns det som att man slagit i botten - fram tills då man inser att det alltid finns någon där för att hjälpa en upp.
En varm dusch spolar sedan bort resterna av ångesten, och man kan sedan känna sig alldeles tom, ren och ny.
Det kallas att bryta ihop och komma igen.
'
Praktiken tar sig. I eftermiddag fick jag gå från avdelning 6 till att följa med lite på kardiologen, och bl.a. delta i hjärtgympa. Jag kunde konstatera följande:
* Min koordination suger fortfarande
* Min engelska är så ringrostig att den nästan inte finns (upptäcktes i samband med konversation med en tysk utbytesstudent som också gick på kardiologen)
* Avslappning är lätt det bästa med ett gympapass. Varför kan man inte oftare lägga ut en matta hemma, sätta på lugn musik, och bara koppla av? Bara några minuter är grymt skönt.
'
Nu ska jag fortsätta förbereda min sittgympa jag ska hålla i nästa vecka. Sedan blir det sängen, finally.
'

jobba.

Trött och letar efter musik till sittgympa. Sittgympa är nog den allra "enklaste" formen av gruppträning, och trots det får jag ångest vid tanken på att jag ska leda den. Låtval är faktiskt inte så enkelt som man tror, musiksmak varierar ju hur mycket som helst mellan människor. Dessutom får det inte vara för högt tempo, eftersom att det ska vara anpassat för nyligen hjärt- och lungopererade.
Jag är bara inte gympatjejen. Blä.
Annars är det roligt än så länge. Bra mycket bättre än skola.
'
Min K är för övrigt fantastisk. Han finns i vått och torrt, och jag uppskattar honom alltid extra mycket när han finns där och stöttar när det känns tufft.
Nu kör vi och nu hjälps vi åt. Det ska gå.
'

RSS 2.0